Hvorfor er denne balansen så viktig?
Flere og flere forskere påpeker at balansen mellom Omega-6 og Omega-3 er viktigere enn både blodtrykk og kolesterol.
Omega-3 og Omega-6 er begge essensielle fettsyrer som vi kun får gjennom maten vi spiser. For å få optimal kroppsfunksjon, må disse være i balanse. For stor ubalanse er direkte livstruende. Det optimale er et forhold på nært 1:1, men resultatet av over 550.000 anonymiserte blodprøver på verdensbasis avslører realiteten av vår helsetilstand.
Gjennomsnittet i Europa ligger på 15:1, noe som betyr at det er 15 ganger så mye omega-6 som omega-3. Enda mer alarmerende er utviklingen. i 2009 var det gjennomsnittelige forhold på 9:1. Det kan bety at vi er på vei mot amerikanske tilstander, hvor ubalansen er 25:1. Også der er den økende.
Denne dramatiske ubalansen kan føre til en inflammatorisk effekt i kroppens celler; det er rett og slett ikke nok betennelsesdempende omega-3 til å kunne motvirke den betennelsesfremmende effekten omega-6 får i kroppen. Dette kan være en sterkt medvirkende årsak til utviklingen av mange velkjente sykdommer, som blant annet diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, enkelte former for autoimmune syktommer og enkelte former for kreft.
Tilskudd av effektiv og opptagbar Omega-3 (EPA og DHA), i riktig mengde, er nødvendig i dagens samfunn - hvor til og med fisk (oppdrettsfisk) fores med Omega-6 basert fór. Noen benytter plantebasert Omega-3 (ALA) som ikke er så effektivt for oss mennesker.
(c) Birger E Olsen 2017
Oppdatert jul 2020