Helserustning

Mikronæringsstoffer

I dagens samfunn beveger vi oss alt for lite, og trenger derfor ikke så mange kalorier som vi ville ha hatt behov for om vi hadde vært mer aktive.

I tillegg er maten vi spiser i dag fattigere på viktige vitaminer og mineraler, eller mikrinæringsstoffer. Dette skyldes kommersialisering av jordbruk og matproduksjon. Gjennom flere tiår er jordbruksvarer - som tar næringstoffene fra jordsmonnet - høstet uten at næringsstoffene er tilbakeført. Kunstgjødsel inneholdt stort sett nitrogen, som var viktig for at plantene skulle bli store og fine. Men, over tid mindre næringsrike. Det er indikasjoner på at prosessen med utarming av jordsmonnet har stoppet opp, men vi vil aldri få tilbake de næringstoffer som alt er tatt ut. Konsekvensen er at frukt og grønnsaker i dag - dyrket kommersiellt - bare har 10 -20% av næringstoffene de hadde på 50 - 60-tallet. (Økologisk dyket mat inneholder ikke mer næringsstoffer fordi de er dyrket på de samme næringsfattige steder som tidligere ble benytte kommersielt.)

Saken er at vi spiser for lite. Høres søkt ut når man også har et overvektsproblem. Vi spiser mer enn nok kalorier, men av de to årsaker nevnt ovenfor, burde vi ha ett matinntak på over 3500 kcal daglig.

Resultatet er at vi både er overvektige og utsultet på viktige mikronæringsstoffer på samme tid.

For de aller fleste vil det si at vi trenger et tilskudd av mikronæringsstoffer. Det er ikke nok som noen "kostholdseksperter" sier - spis variert så får en i seg det man trenger. Det var kanskje riktig på 50-tallet, men ikke i dag.

Kosttilskudd med mikronæringsstoffer har også en bakside. Man kan få ubalanse dersom de ikke inntas i riktig dosering og sammen med de stoffer som bidrar til opptak i kroppen.

En annen faktor er at dersom fettsyrebalansen ikke er i orden, og man har mye kroniske betennelser, vil ikke opptaket av vitaminer og mineraler heller være virkningsfullt. Først må man slokke betennelsene, så bygge opp med mikronæringsstoffer.



(c) Birger E Olsen 2017
Oppdatert okt 2020